FINE ART PHOTOGRAPHY

Wilco Dragt 'Een verstilde wereld' 27/01 > 12/03/2017

snow screen, study 1 | japan, 2016

In deze expositie toont fine art landschapsfotograaf Wilco Dragt (Nederland, 1960) werk uit verschillende projecten, minimalistische sneeuwlandschappen uit Japan, boslandschappen in de serie Contemplation en kusten:

Japan

In februari 2016 liet Wilco Dragt zich op het Japanse eiland Hokkaido inspireren tot het maken van een serie minimalistische zwart-wit foto’s van het besneeuwde landschap. Dit noordelijke eiland is ongeveer 5 maanden per jaar bedekt met een dikke laag sneeuw. Met name waar het landschap veel leegte kent, ontstaat een haast natuurlijke abstractie met een spel van vormen en lijnen. In Japan bestaat een grote traditie in landschapsfotografie, waarin gevoel voor esthetiek en de invloed van de Japanse cultuur duidelijk zichtbaar zijn. Met deze traditie als inspiratiebron heeft de kunstenaar de lege besneeuwde ruimte benaderd. Daarmee is een serie foto’s ontstaan die de kijker uitnodigt om zelf de verstilde wereld binnen te treden.

Contemplation

Daar waar de kunstenaar vaak lege ruimtes als werkterrein kiest, is met Contemplation een heel ander thema gekozen: de volheid van bossen. Hierin gaat hij, binnen de aanwezige chaos, op zoek naar een onderliggende structuur en ordening, op zoek naar overpeinzing. De afdrukken binnen dit project zijn palladiumprints. Deze worden gemaakt met een afdruktechniek van ca 150 jaar oud, die – samen met platinumprints - gezien wordt als de edelste manier van het maken van fotografische afdrukken. Het is een arbeidsintensief proces, met indrukwekkende resultaten.

Kusten

Water is één van de belangrijkste inspiratiebronnen van de fotograaf. Water stroomt en beweegt, of staat juist stil. Soms is het woest en ruig, dan weer verfijnd en subtiel. Deze voortdurende verandering en voelbare spanning vormen een onweerstaanbare lokroep, vooral bij grote watervlaktes zoals zeeën en grote meren. Met zijn landschapsbeelden onderzoekt hij de uitgestrektheid van die vlaktes, ze reducerend tot vrijwel lege ruimtes waarbij de aandacht gericht wordt op een enkel element. Zo ontstaan verstilde foto’s, die uitnodigen tot eigen interpretaties, dromen en fantasieën.   

 

Wilco Dragt is als kunstenaar en fotograaf autodidact; in de jaren tachtig studeerde hij bedrijfskunde. Hij fotografeert landschappen met een duidelijk eigen interpretatie: minimalistisch en esthetisch, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van lange sluitertijden. Zijn werk wordt regelmatig geëxposeerd en was in 2016 onder andere te zien op internationale kunstbeurzen in Amsterdam. In 2014 exposeerde hij reeds een eerste maal bij eyeLoco.

 

www.eyeLoco.eu

www.wilcodragt.nl

 

Praktische info:

Vernissage: vrijdag 27 januari van 18u tot 22u tijdens Borger

(eyeLoco maakt deel uit van Borger)

De tentoonstelling loopt tot zondag 12 maart 2016.

Openingsuren:

- donderdag/vrijdag van 18u tot 21u

- zaterdag/zondag van 14u tot 18u.

 

eyeLoco gallery, de brouwerstraat 5, 2600 antwerpen

Testimonials

  • C'est un centre de convivialité!

       Raul Zorita Diaz

Language Switcher